Kasvatus

Opaskoirien valjaita naulakossa.
Kasvatamme Opaskoirakoululla itse kaikki tarvitsemmme koirat. Ainoastaan omalla kasvatustyöllä ja ammattimaisella jalostusohjelmalla voidaan taata määrällisesti ja laadullisesti riittävän hyvä koiramateriaali opaskoirien koulutusta varten. Sukua jatkamaan valitaan yksilöitä, joilla on sukutaulu ja jalostettavat ominaisuudet kohdillaan. Useista periytyvistä ominaisuuksista sekä terveys- että luonnepuolelta on pyritty kartoittamaan ne, jotka vaikuttavat eniten koiran soveltuvuuteen opaskoiraksi.

Ensimmäinen pentue Opas-kennelnimellä syntyi toukokuussa 1945. Siihen aikaan se oli luonnollisesti saksanpaimenkoiranpentue. Aina 1960-luvulle saakka suurin osa Opaskoirakoulun kasvateista oli saksanpaimenkoiria. Labradorinnoutajien kasvatus lisääntyi 1960-luvulla ja tänä päivänä pentueet ovat lähes yksinomaan labradorinnoutajia ja silloin tällöin labradorin ja kultaisennoutajan risteytyksiä. Opas-pennut syntyvät Opaskoirakoulun pentutiloissa ja kasvavat siellä sisarusparvessaan seitsemän viikon ikäisiksi, jonka jälkeen ne muuttavat vapaaehtoisiin hoitoperheisiin kasvamaan.

Opaskoirakoulun yhteistyökumppaneita koirien jalostuksessa ovat erityisesti muut IGDF:n jäsenkoulut. Yhteistyötä tehdään ulkomaisten opaskoirakoulujen ja opaskoirien jalostuskeskusten kanssa. Yhteistyömuotoja ovat jalostustietojen ylläpito ja vaihto, yhteinäisten arviointimenetelmien kehittäminen sekä jalostuskoirien vaihto. Oma Opvet-spermapankki on suuri etu ulkomaisten opaslinjaisten urosten sperman hankinnassa ja säilytyksessä.