Pentuohjelma

Opaskoiran varsinainen koulutus voidaan aloittaa vasta koiran ollessa noin 1,5 vuoden ikäinen. Pentu tarvitsee ennen soveltuvuustestausta ja varsinaista koulutusta hoitokodin, jossa sitä hoidetaan ja sosiaalistetaan ja sille opetetaan hyvät käytöstavat ja perustottelevaisuutta. Opaskoirien hoitoperhetoimintaa on harjoitettu aivan opaskoiratoiminnan alkuajoista lähtien. Hoitoperheiden opaskoirakoulutuksen hyväksi tekemä työ on erittäin tärkeä osa Opaskoirakoulun toimintaa. Ilman vapaaehtoisia hoitoperheitä opaskoirien koulutus ei olisi tässä mittakaavassa edes mahdollista, koska silloin ei voitaisi harjoittaa omaa kasvatustoimintaa.

Opaspennut ovat mukana pentuohjelmassa syntymästään soveltuvuustestiin saakka. Pentuohjelmassa on yleensä kerrallaan kasvamassa 60-80 pentua. Pentujen kasvua ja kehitystä seurataan tarkasti pentukouluissa sekä 4, 8 ja 13 kuukauden iässä tehtävissä välitesteissä. Neuvoja sujuvaan pentuarkeen ja ongelmatilanteisiin on aina saatavissa. Pyrimme antamaan hoitoperheillemme parhaat mahdolliset eväät pennun opettamiseen ja sen kasvun tukemiseen.

Pennun hoitoperheeltä odotetaan, että joku aikuinen perheenjäsen on pikkupentuvaiheen ajan pääsääntöisesti kotona päivisin. Niin vältetään mahdollinen pennun pahanteko ja pentu kiintyy paremmin ihmiseen. Perheellä tulee myös olla aikaa pennun kanssa touhuamiseen, sen totuttamiseen erilaisiin paikkoihin sekä arkitottelevaisuuden opettamiseen. Perheessä ei saisi olla toista koiranpentua tai nuorta koiraa turhan riehaantumisen välttämiseksi. Vanhempia koiria ja muita lemmikkejä saa toki olla.

Sijoitamme pentuja perheisiin, jotka asuvat korkeintaan noin 100 km:n etäisyydellä Opaskoirakoulusta. Poikkeuksia ovat Pirkanmaan ja Turun seutu. Koulu maksaa eläinlääkintäkulut pennun hoidossaoloajalta. Hoitoperhe sitoutuu hoitamaan pennun kuljetukset ja noudattamaan Opaskoirakoulun antamia koiranpennun kasvatus- ja hoito-ohjeita. Opaskoirakoulu järjestää opaspennuille pentukouluja säännöllisesti kaksi kertaa viikossa ja hoitoperheiden toivotaan osallistuvan niihin mahdollisimman usein, kuitenkin vähintään kaksi kertaa kuussa. Tampereella pyritään järjestämään pentukoulu vähintään kerran kuussa.

Hoitoperheenä toimimisesta voi kysyä lisää Hannele Ruokoselta, hannele.ruokonen@opaskoirakoulu.fi tai 010 3955 902.

Opaspennun kasvattamisesta kiinnostuneille järjestetään säännöllisesti infotilaisuuksia Opaskoirakoululla, Vantaalla.