Hoitoperhetoiminta

Opaskoiran koulutus voidaan aloittaa vasta koiran ollessa noin 1,5 vuoden ikäinen. Pentu tarvitsee ennen koulutusta hoitokodin, jossa se varttuu ja sitä hoidetaan kuten muitakin kasvavia koiria. Opaskoirien hoitoperhetoimintaa on harjoitettu aivan opaskoiratoiminnan alkuajoista lähtien. Hoitoperheiden opaskoirakoulutuksen hyväksi tekemä työ on erittäin tärkeä osa Opaskoirakoulun toimintaa. Ilman hoitokotitoimintaa opaskoirien koulutus ei olisi edes mahdollista, koska silloin ei voitaisi harjoittaa omaa kasvatustoimintaa.

Pennun hoitoperheeltä odotetaan, että joku aikuinen perheenjäsen on pikkupentuvaiheen ajan pääsääntöisesti kotona päivisin. Niin vältetään mahdollinen pennun pahanteko ja pentu kiintyy paremmin ihmiseen. Perheellä tulee myös olla aikaa pennun kanssa touhuamiseen, sen totuttamiseen erilaisiin paikkoihin sekä arkitottelevaisuuden opettamiseen. Perheessä ei saisi olla toista koiranpentua tai nuorta koiraa turhan riehaantumisen välttämiseksi.

Pentuja annetaan hoitokoteihin, jotka ovat korkeintaan noin 100 km:n etäisyydellä Opaskoirakoulusta. Poikkeuksia ovat Pirkanmaan ja Turun seutu. Koulu maksaa eläinlääkintäkulut pennun hoidossaoloajalta. Hoitoperhe sitoutuu hoitamaan pennun kuljetukset ja noudattamaan Opaskoirakoulun antamia koiranpennun kasvatus- ja hoito-ohjeita. Opaskoirakoulu järjestää opaspennuille pentukouluja säännöllisesti kaksi kertaa viikossa ja hoitoperheiden toivotaan osallistuvan niihin mahdollisimman usein, kuitenkin vähintään kaksi kertaa kuussa. Tampereella pyritään järjestämään pentukoulu vähintään kerran kuussa.

Hoitoperheenä toimimisesta voi kysyä lisää Hannele Ruokoselta, hannele.ruokonen@opaskoirakoulu.fi tai 010 3955 902.

Opaspennun kasvattamisesta kiinnostuneille järjestetään säännöllisesti infotilaisuuksia Opaskoirakoululla, Vantaalla.